"ViVio - z miłości do zdrowej żywności!"
Odkąd okazało się, że mój chłopak powinien ograniczyć gluten w spożywanych produktach staramy się jeść zdrowo i bezglutenowo, ale jednocześnie bardzo smacznie, często oddając się rozkoszy podniebieniu. Wielu osobom wydaje się, że gluten jest wszechobecny, a jego ograniczenie powoduje ogromne cięcie ulubionych potraw. Nic bardziej mylnego! Jemy zdrowiej, praktycznie nie zmieniając spożywanych potraw. Od zawsze oboje uwielbialiśmy tortille, których placek wypiekany jest z mąki, zawierającej gluten. Zmodyfikowałam nieco przepis zamieniając mąkę pszenną bezglutenową z amarantusa, którą otrzymałam od BioIndygo. Ze strony zamówiłam także masę produktów za równowartość 100zł, dzięki czemu w mojej kuchni mogło zaistnieć wiele niejadanych do tej pory rzeczy. Kontakt ze sklepem jest fantastyczny - bardzo szybki i sprawny. Zamówienie zostało zrealizowane w ekspresowym tempie, a następnego dnia dostarczone prosto pod moje drzwi przez kuriera. Czego chcieć więcej? Chyba tylko czasu na przygotowywanie wspaniałych potraw z takich produktów!
SKŁADNIKI:
- Placek do tortilli
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki mąki z amarantusa BioIndygo
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 180 ml ciepłej wody
- 1,5 szklanki mąki z amarantusa BioIndygo
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 180 ml ciepłej wody
- Zawartość
- przyprawa kebab gyros
- czosnek w proszku
- słodka papryka w proszku
- pieprz
- kapusta pekińska
- ok. 3 pomidory
- ok. 2 ogórki (mogą być kiszone)
- cebula
- sos czosnkowy
- sos meksykański
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Placek: Wszystkie
składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Przykrywamy np. za pomocą miski,
tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30
minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy na cienkie placki. W
celu otrzymania idealnie równych krążków należy na rozwałkowane ciasto
położyć np. talerz i wzdłuż jego krawędzi wykrajać okręgi. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej (bez tłuszczu) z każdej ze stron. Nie można ich zbyt długo trzymać na ogniu ponieważ zbyt spieczone staną się zbyt chrupkie i ciężko będą się składały. Każdą tortillę po podsmażeniu przekładamy do foliowego woreczka. Dzięki temu pozostają one wilgotne i elastyczne.
Zawartość: Kurczaka
kroimy podłużne paski, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak
aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je
tam na kilka godzin lub nawet całą noc). Kapustę siekamy, cebulę, pomidory i ogórki w kostkę (lub według uznania). Odrobinę solimy warzywa.Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut. Środek każdej tortilli smarujemy sosami, wykładamy warzywa, kurczaka i składamy w rożek (można spiąć wykałaczkami).
Makę z amarantusa testowałam dzięki uprzejmości
Zniżka 5% na hasło "testolandiaa5"